Overdenkingen‎ > ‎Jan Dijksterhuis‎ > ‎

Hitler als logo ontwerper

Een van de bekendste en meest duistere logo’s van de vorige eeuw is ontworpen door Adolf Hitler. Op een intens rode achtergrond prijkt in een witte cirkel een zwarte swastika. Het logo is intens gebruikt geweest om de huisstijl van het nationaal socialisme te benadrukken. Het was als band om de bovenarm in trek, maar ook zeer grote versies ervan hingen vanaf grote gebouwen, als vlag, naar beneden. Inderdaad, Hitler heeft een van de meest pakkende logo’s ooit ontworpen. Hij kon zeer aardig tekenen en heeft tijdens zijn verblijf in een Weens mannenhuis (een plaats waar bijna dakloze mannen toch een plek om te overnachten hadden) tussen 1909 en 1913 heel wat stadsgezichten van Wenen getekend om het hoofd financieel boven water te houden. Een van de meest grote jeugdtrauma’s van de jonge Hitler was de afwijzing om aan de kunstacademie te studeren; hij zou geen groot kunstenaar worden. Had de academie hem maar aangenomen!
Bij Adolf Hitler blijft de vraag, hoe een man met zulke aperte denkbeelden, zo een totale macht kon krijgen. Duidelijk was in hoeverre het gebruik van de media hierbij een rol heeft gespeeld. Hij is één van de eerste geweest die van dit eigentijdse medium heeft gebruik gemaakt. Propaganda en agitatie speelden een grote rol om een land dat door de Eerste Wereldoorlog ernstig was getraumatiseerd in grote mate op te hitsen. Hitler als dierenvriend, Hitler als kindervriend, de redder en vereniger van het Duitse volk. Prentbriefkaarten, retoriek en Leni Riefenstahl speelden allen een rol in deze onvoorstelbare geschiedenis. 
In ongeveer dezelfde tijd was er een andere persoon, die ook feilloos wist hoe de media te gebruiken. Een man die een zeer duidelijk image had, en met stok en lendendoek voor de camera’s bewoog. Iemand die een weergaloze demonstratiemars bedacht tegen de overheersende macht van het Engelse wereldrijk. Alleen zijn mars was zonder geweld en zijn boodschap was er één van waardigheid en liefde. Dit was Mahatma K. Gandhi.
Comments